0,5 промила алкохол в кръвта да е пределната граница, след което

...
0,5 промила алкохол в кръвта да е пределната граница, след което
Коментари Харесай

МВР обмисля да наказва шофинарено дори на една бира

0,5 промила алкохол в кръвта да е пределната граница, след което водачът да носи наказателна отговорност. Това ще предложи Министерство на вътрешните работи като смяна в Закона за придвижването по пътищата, разгласи в понеделник основният секретар Живко Коцев. Според него равнището може да бъде свалено даже до 0,2 промила.
Прочетете още
“Прагът от 1,2 промила е извънредно огромен. Моята позиция е, че изобщо не би трябвало да се позволява да се използва алкохол и да се кара ”, безапелационен е основен комисар Коцев. Той приканва да се види европейската процедура.

При в този момент настоящия закон е разрешено водачите да карат с до 0,5 промила. Над тази стойност и до 1,2 промила наказването е административно. До 0,8 промила - санкция от 500 лева и 6 месеца без брошура. До 1,2 промила - санкция от 1000 лева и 1 година без брошура.

Пияните с над 1,2 промила носят наказателна отговорност. Законът планува до 3 година затвор, а с последните промени на Наказателния кодекс от август се планува и конфискация на автомобила от съда. Стотици водачи останаха без коли за два месеца, тъй като ги предаваха с протокол или бяха конфискувани като материални доказателства по следствието.

Идеята на основния секретар на Министерство на вътрешните работи още не е записана в план, нито е препоръчана за публично разискване.

Проблемът с пияните водачи и породените от тях произшествия със гибел още веднъж стана настоящ след случая в центъра на София на 18 септември. Тогава 39-годишният Петър Тодоров умъртви с колата си 15-годишния Филип на пешеходна пътека в идеалния център на столицата. В съда призна, че е изпил 6 бири.

Ако концепцията на Коцев, оповестена пред Нова телевизия, се осъществя, водачите няма да могат да пият и една бира. Според разнообразни проучвания дрегерът регистрира тъкмо 0,4-0,5 промила освен това количество алкохол, изпито, преди да се седне зад кормилото.

Известно е, хората имат друг метаболизъм и разграждат алкохола за друго време. Практиката демонстрира, че при здрав мъж на междинна възраст 100 гр концентрат, изпит след хранене, след час регистрира сред 0,5 и 1 промил. Три или четири бири една след друга сигурно регистрират над 1,2.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР